woensdag 11 april 2012

Thomas Verbogt over Dit nog, ook dit



Omdat het niet op internet te lezen valt tenzij het hier geciteerd wordt, schrijf ik een stukje over uit het Dagblad van het Noorden van 7 april. Thomas Verbogt besprak daar Dit nog, ook dit en concludeerde:

'Beschouwingen als die van Kusters zijn nuttig omdat ze zich tegen terloopsheid keren, bijvoorbeeld die waarmee veel boeken in media behandeld te worden. In de meeste gevallen wordt dan genegeerd dat een verhaal of een roman of een gedicht ook gemaakt is. Het gaat niet alleen ergens over, maar het is ook iets. [...] Wiel Kusters heeft daar ongelooflijk veel verstand van, ook al is hij soms iets te nadrukkelijk met de aanwijsstok in de weer. Over dat laatste wil ik trouwens niet al te flauw doen: Kusters is een bevlogen lezer en veel van wat hij las heeft hij productief opgeslagen. Van details kan hij werelden maken.'

vrijdag 6 april 2012


Eind augustus verschijnt mijn lange gedicht
Schachtsignalen (heruitgave van de monoloog Doa tuut 't) in de reeks Literair Limburg van uitgeverij B for Books te Maartensdijk. Met een vertaling in het
Kerkraads door dr. Lei Heijenrath.
Eerdere uitgaven in deze reeks bevatten werk van onder anderen Connie Palmen en Jacques Vriens.




Tiende Dag van de Poëzie



Zondag 22 april vindt in Landgraaf de tiende Dag van de Poëzie plaats. 's Ochtends luisteren scholieren uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in het Raadhuis van Landgraaf naar elkaars gedichten en naar het werk van de dichters Ienne Biemans, Elma van Haren, Johanna Kruit, Sjoerd Kuyper, Ted van Lieshout, Erik van Os en Rian Visser.
Tussen 13.00 en 18.00 uur ontrolt zich op Landgoed De Overste Hof een programma met Robert Anker, Maria Barnas, Thomas Blondeau, Wim Brands, Eva Gerlach, Tjitske Jansen, Ruth Lasters, Wiel Kusters, Sjoerd Kuyper en de genomineerden voor de Jo Peters Poëzieprijs. Presentatie: Jan Baeke.

Ter gelegenheid van de tiende Dag van de Poëzie verschijnt een door Piet Gerards vormgegeven bundel met van elke deelnemende dichter een gedicht.

donderdag 5 april 2012

Dichters naar Polen



Tijdens de editie 2012 van het internationaal poëziefestival Czas Poetow (Tijd voor Dichters) in Lublin, dit voorjaar, lezen dichters uit Vlaanderen, Nederland, Luxemburg, Polen, Armenië en Georgië.
Voor Nederland zijn uitgenodigd Menno Wigman, Wiel Kusters en Hagar Peeters; uit Vlaanderen komen Miriam Van hee en Luuk Gruwez.

zondag 1 april 2012

Feest voor Leonard Nolens

In april wordt Leonard Nolens vijfenzestig jaar. Dat, en het verschijnen van de nieuwe, vermeerderde editie van Nolens verzameld werk Manieren van leven: gedichten 1975-2011, is een reden tot feesten. Op woensdag 25 april trommelen Behoud de Begeerte en Toneelhuis in de Antwerpse Bourlaschouwburg enkele met Nolens bevriende of verwante schrijvers op om speciaal voor de gelegenheid geschreven verjaardagsgedichten voor te lezen: Dirk van Bastelaere, Johan de Boose, Paul Claes, Y.M. Dangre, Paul Demets, Bernard Dewulf, Charles Ducal, Anna Enquist, Lies Van Gasse, Luuk Gruwez, Erik Jan Harmens, Kees 't Hart, Miriam Van hee, Maarten Inghels, Jan Kuijper, Wiel Kusters, Gwy Mandelinck, Bart Meuleman, Bart Moeyaert, Hagar Peeters, Erik Spinoy, Maud Vanhauwaert, Jan Vanriet en Peter Verhelst. De uitgesproken gedichten worden samengebracht in de vorm van een gelegenheidsbundel.